Биологичен часовник

Как светлинното замърсяване руши естествения ритъм на човека

Светлинното замърсяване нарушава цикъла на денонощието, върху който е базиран животът на планетата Широко разпространено и подкрепено от редица научни доказателства е мнението, че липсата на светлина е причина за депресивни настроения и нисък жизнен тонус. Оказва се обаче, че и прекалената светлина също може да има негативно влияние върху здравословното ни състояние. Учените са установили, че биологичният ни часовник реагира по сходен начин както на липсата на достатъчно слънчева светлина, така и на прекаления престой на светло.

alternative

Тези твърдения се подкрепят от експериментални проучвания, проведени с опитни мишки. Опитните животни били поставени в клетка с 24-часова осветеност и били наблюдавани промените в поведението им. Регистрирано било значително повишаване на безпокойството и стреса, както и на нивата на депресия, в сравнение с мишки, изложени на нормално редуване на светлина и тъмнина в рамките на едно денонощие. Експертите са на мнение, че влиянието на излишъка светлина при опитните мишки има аналогичен ефект и при хората. Учени дори квалифицират излишъка от светлина, особено в големите градове, с термина светлинно замърсяване. Биологичният ни часовник, който контролира нашия циркаден ритъм, се влияе от светлината. Определен тип клетки в нашите очи съдържат пигмент, наречен меланопсин . Той контролира секрецията на мелатонин — хормонът, който ни кара да се чувстваме уморени при настъпването на нощта. Нарушаването на циркадния ритъм посредством изкуствени светлини се свързва с различни проблеми като безсъние, сърдечно-съдови заболявания и депресия.

Предполага се също така, че всичко това е свързано и с увеличен риск от рак — мелатонинът е естествен антиоксидант, който помага за нормалното поддържане на функциите в тялото. Синята светлина, както става ясно напоследък, блокира се крецията на мелатонин и по този начин нарушава циркадния ритъм. Много специалисти съветват да намалим времето, прекарано взирайки се в смартфоните си преди заспиване, защото това възбужда клетките в очите ни, намалява нивото на мелатонин и нарушава съня. Друго нещо, което можете да направите, е да използвате филтър за синя светлина на своя компютър и смартфон. Това става като инсталирате подходящо приложение или активирате вградената функция на устройството, ако то поддържа такава