Рак на окото

    Вредата от слънчевите лъчи

    Има много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Освен това,че след ден на плажа се подобрява настроението ни, витамин Д се синтезира под влияние на слънцето. Неоспорим е и чудесният ефект, който лъчите оказват върху еритропоезата, ендокринната и имунната система. 

Засягане на зрението

Увреждащи за очите за предимно UVB лъчите. Този тип лъчи причиняват фотокератит, фотоконюнктивит, дори катаракта.

UVA лъчите пък причиняват вреда на ретината. Често ефектите от слънчевите лъчи се проявяват след време, но са възможни и остри състояния след каране на лодка, ски или морска почивка. За предпазване хората могат да се снабдят със слънчеви очила с висок процент защита. Важно е и най-малките деца да носят такива, понеже техните очи са най-уязвими. Носенето на шапка също е добра идея, но съвсем не е достатъчно- най-голям процент от вредните лъчи достигат до очите чрез отразените повърхности, а шапката предпазва само от тези, идващи директно от слънцето. 

alternative

Какво представляват UV лъчите?

Те са електромагнитни вълни с дължина по-малка от тази на видимата светлина, а именно от 10nm до 400nm. Има няколко вида:

  1. UVA 380 nm – 315 nm – достигат до ретината
  2. UVB 315 nm – 280 nm – поглъщат се от роговицата и лещата
  3. UVC 280 nm – 100 nm – поглъщат се от озоновия слой

Носенето на слънчеви очила е важно!

Носенето на слънчеви очила става все по-популярно. Слънчевите очила с многото си цветове, форми и материали подчертават характера ни и ни помагат да подобрим нашата личност. Превръщат се в един от любимите ни аксесоари. Но факторът за стил на слънчевите очила не е единствената им полза. На първо място, слънчевите очила предлагат неизмерима защитна функция срещу UV лъчи. Те предпазват очите ни от сериозни очни заболявания и са най-добрата защита срещу вредните слънчеви лъчи. За възрастни и деца, независимо дали e лято или зима! Както подсказва името, ние носим слънчеви очила, за да ни предпазят от слънцето и неговата UV радиация. Точно както кожата ни трябва да бъде защитена от прекомерно слънце чрез използване на слънцезащитен крем и дълги дрехи, така и очите ни трябва да бъдат защитени. Това е така, защото слънчевата радиация има фатални последици за роговицата и ретината. Ако твърде много нефилтрирана слънчева светлина достигне до очите ни, особено в млада възраст, могат да се развият сериозни заболявания, които могат да доведат до пълна слепота или дори рак.

Най-често срещаните очни заболявания, причинени от слънчевата светлина

Катаракта

Катаракта е замъгляването на естествената леща на окото. Той е най-честата причина за загуба на зрение при хора над 40 години и е водеща причина за слепота по целия свят. Освен това, с възрастта факторите на риска от катаракта включват ултравиолетово лъчение. За да се предотврати катаракта, трябва да се носят слънчеви очила, които блокират 100% от слънчевите UV лъчи. Въпреки това, пълната превенция на катаракта чрез слънчеви очила не е гарантирана, тъй като болестта може да бъде предизвикана и от физиологични фактори, различни от излагане на слънце.


Макулна дегенерация

Макулна дегенерация се случва, когато малката централна част на ретината, наречена макула, се износва. Ретината е светлочувствителната нервна тъкан в задната част на окото. Обикновено не предизвиква слепота, но може да причини сериозни проблеми със зрението. Няколко известни проучвания предполагат, че излагането на слънце може да бъде рисков фактор за макулна дегенерация и че чувствителността на кожата към слънчева светлина и цвят на ириса играят централна роля при определяне на макулната дегенерация


Рак на очите

Повечето меланоми засягат кожата, но някои се развиват в други части на тялото, включително окото. Ракът на очите (очен меланом) се развива в клетките, произвеждащи пигменти, които дават цвят на очите. Излагането на UV светлина може да увеличи риска от меланом в конюнктивата. Този меланом се появява на повърхността на окото.

Снежният отблясък, пясъкът и вятърът причиняват болезнено дразнене на окото.

Въпреки че повечето от нас вярват, че слънчевите очила предпазват само от слънцето, те също така осигуряват щит срещу множество други рискови фактори.


Сняг


Точно както слънчевите очила ни предпазват от UV лъчението на слънцето, те също ни помагат срещу UV радиация и отразена светлина от снега. Снегът отразява 80% от UV лъчите от слънцето и може да причини състояние, известно като снежна слепота, където всъщност отблясъци от слънцето изгарят роговицата (светкавично изгаряне на роговицата). Ако карате ски, сноуборд или обичате туризма в снега (по всяко време на годината), моля, носете слънчеви очила. Уверете се, че те покриват и защитават цялостно очите ви, поради отражателния характер на снега.


Пясък


Пясъкът също може да причини силно дразнене и замърсяване на окото. Затова винаги трябва да се носят слънчеви очила.


Вятър

В крайна сметка вятърът може да раздразни и изсуши очите. Затова слънчевите очила осигуряват защита при особено ветровити ситуации.